Oud-Zuilen

In 1840 heeft de gemeente Zuilen 142 huizen met 769 inwoners, verdeeld in dorp Zuilen (= het huidige Oud-Zuilen!) 58/318 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Swezereng 59/320, Oostwaard 19/97 en Vijfhuizen 6/34.

In 1954 is de gemeente Zuilen opgeheven en voor wat betreft het dorp Oud-Zuilen en de Oostwaard (met op dat moment 504 inwoners) overgegaan naar de gemeente Maarssen. De wijk Zuilen (met op dat moment 25.622 inwoners) is overgegaan naar de gemeente Utrecht.

Tegenwoordig heeft het dorp Oud-Zuilen ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Tekenen van eerste bewoning zijn er omstreeks 700 op het landgoed Swesen. In de 13e eeuw is er voor het eerst sprake van Zuilen.

Rond 1913 wordt door de industrialisatie een uitbreiding van het dorp gerealiseerd doordat de metaalbedrijven Werkspoor en Demka zich gingen vestigen langs de voorloper van het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze uitbreiding, die geheel los stond van het dorp, werd Nieuw Zuilen genoemd. Nieuw Zuilen werd in 1954 geannexeerd door de stad Utrecht en ligt nu in de wijk Noordwest. Oud-Zuilen werd dat jaar bij de gemeente Maarssen gevoegd tot die op haar beurt in 2011 opging in de gemeente Stichtse Vecht.

Bijzonderheden:

– In het dorpje bevindt zich het Slot Zuylen.
– De voormalig Hervormde Kerk van Oud-Zuilen, dat samen met Slot Zuylen onder het beschermd dorpsgezicht valt.
– De Begraafplaats Oud-Zuilen, gesticht in het laatste kwart van de 18e eeuw, is een van de eerste buitenbegraafplaatsen van Nederland.
– Ten noorden van de woonkern staan twee molens: de Buitenwegse Molen en de Westbroekse Molen.
– Het historische pand Swaenenvecht.
– Het Planetarium Zuylenburgh, dat alleen op afspraak bezichtigd kan worden.

 

Heb jij een goede aanvulling, zie jij een foutje of wil je ons foto’s sturen? Laat ons dat weten via het contactformulier

#OudZuilen

Bronnen:
Vergroten tekst
Kies achtergrondkleur