Nieuwersluis

Nieuwersluis ligt halverwege Loenen en Breukelen. Nieuwersluis is gebouwd rondom een sluis tussen de rivier de Vecht en de Angstel. Nieuwersluis heeft een totale oppervlakte van 678 hectare, waarvan 632 land en 46 water. De gemiddelde dichtheid van adressen is 145 adressen per km2. Er wonen 190 huishoudens (460 inwoners) in Nieuwersluis. 

In de oorlog tegen de Spanjaarden had Nieuwersluis een fort gekregen en in 1672 hield het fort stand tegen de oprukkende Franse legers. Vanaf 1673 maakte Nieuwersluis deel uit van de versterking van de Hollandse Waterlinie en in 1850 werd het fort onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Binnen het fort stonden ook boerderijen en Nieuwersluis kon daarom worden beschouwd als vestingdorp.

Op 1 mei 1817 werd Nieuwersluis onderdeel van de gemeente Loenen-Nieuwersluis. Twee jaar later, op 1 oktober 1819, voegden de gemeenten Loenen-Kronenburg en Loenen-Nieuwersluis zich samen tot één gemeente Loenen. Deze laatstgenoemde gemeente ging op 1 januari 2011 op in de nieuw gevormde gemeente Stichtse Vecht.

Een deel van Nieuwersluis is een beschermd dorpsgezicht. De plaats telt tientallen rijksmonumenten. Ten noordwesten van het dorpje, direct aan de A2 ligt de Oukoper Molen, een poldermolen uit 1644.

Bewonersgroep

 
Heb jij een goede aanvulling, zie jij een foutje of wil je ons foto’s sturen? Laat ons dat weten via het contactformulier

#Nieuwersluis

Bronnen:
Vergroten tekst
Kies achtergrondkleur