Loenersloot

Loenersloot heeft een totale oppervlakte van 214 hectare, waarvan 205 land en 9 water. De gemiddelde dichtheid van adressen is 107 adressen per km2. Er wonen 220 huishoudens (490 bewoners) in Loenersloot.

Het Loenersloot werd in het verleden ook wel Loendersloot genoemd. Waarschijnlijk is het ook het Lonoralaca, dat in de tweede helft van de vroege middeleeuwen vermeld wordt op een goederenlijst van de Utrechtse bisschop.[2]. Er stond een kapel van de Heren van Amstel. Na de reformatie in 1580 viel het dorp kerkelijk onder Loenen. Het gerecht Loenersloot lag op de rechter oever van de Angstel en op de linker oever viel alleen het kasteel onder het gerecht. De heren van Loenersloot verwierven ook de heerlijke rechten in Oukoop en een deel van Ter Aa. De drie gerechten versmolten in de loop der eeuwen tot een gerecht Loenersloot-Oukoop-Ter Aa.

In 1798 worden de delen gescheiden: Loenersloot en Oukoop worden samen gevoegd met Abcoude-Baambrugge en Loenersloots Ter Aa wordt herenigd met de tot dan zelfstandige heerlijkheid Ter Aa. In 1801 wordt de oude situatie hersteld. Per 1 januari 1812 wordt Loenersloot-Oukoop-Ter Aa met nog een aantal gerechten samengevoegd tot de gemeente Loenen. Op 1 januari 1818 wordt Loenersloot-Oukoop-Ter Aa weer zelfstandig onder de naam Loenersloot. De gemeente bestaat dan nog steeds uit drie gebieden, die onderling niet verbonden zijn. Omdat deze situatie als ongewenst wordt gezien, vinden er in 1828 grenscorrecties plaats. Met de gemeente Ruwiel vind een ruil plaats in Ter Aa en met de gemeente Loenen vindt een ruil plaats in het noorden van de gemeente, waarbij het oostelijk deel van Loenersloot aan Loenen komt.

Op 1 april 1964 gaat de gemeente op in Loenen. Op 1 januari 2011 komt Loenen en dus ook Loersloot bij de nieuwe gemeente Stichtse Vecht.

Bewonersgroep:

 
Overzicht van basisscholen in Loenersloot

Bijzonder neutraal onderwijs:

#Loenersloot

Bronnen:
Vergroten tekst
Kies achtergrondkleur