Breukelen

Het dorp Breukelen heeft 10.800 inwoners (2018). Breukelen heeft een totale oppervlakte van 2.147 hectare, waarvan 1.814 land en 333 water (100 hectare is 1 km2). De gemiddelde dichtheid van adressen is 871 adressen per km2. Er wonen 4.880 huishoudens in Breukelen. 

In de 12e eeuw werd een tolbrug over de Vecht gelegd, die Breukelen-Nijenrode en Breukelen-Sint Pieters met elkaar verbond. In 1488 leed het dorp veel in de oorlog tussen het Sticht Utrecht en aartshertog Maximiliaan I van Oostenrijk. Hetzelfde herhaalde zich in 1672 bij de strijd tussen de Staten van Holland tegen Lodewijk XIV van Frankrijk. In de 16e en 17e eeuw werden langs de Vecht (met parallel eraan het Zandpad) veel buitenplaatsengebouwd, waaronder Gunterstein (aan het Zandpad), QueekhovenVechtvliet, en Boom en Bosch, destijds eigendom van Engel de Ruyter, zoon van Michiel de Ruyter, en tegenwoordig het gemeentehuis voor Breukelen. Het stadsdeel Brooklyn van de Amerikaanse stad New York is naar Breukelen genoemd. Destijds heette het Breuckelen.

Bij Station Breukelen staat de Kortrijkse Molen, een poldermolen uit 1696.

Breukelen bestaat uit enkele wijken en dit zijn de wijkcommissies:  Breukelen-NoordBroeckland, en Sint Pieter (klik op de wijk voor de wijkcommissie). 

Tot de oude gemeente Breukelen behoorden de buurtschappen Breukelerveen, Breukelerwaard, Portengen, Portengense Brug, Scheendijk en de dorpen Kockengen en Nieuwer Ter Aa.

Heb jij een goede aanvulling, zie jij een foutje of wil je ons foto’s sturen? Laat ons dat weten via het contactformulier

Overzicht van scholen in Breukelen.

Buiten de dorpskern van Breukelen ligt kasteel Nijenrode waar de Nyenrode Business Universiteit is gevestigd.

Voortgezet onderwijs:

Openbaar onderwijs:

Protestants-christelijk onderwijs:

Rooms-katholiek onderwijs:

#Breukelen

Bronnen:
Vergroten tekst
Kies achtergrondkleur