Samen altijd in beweging

Over water, op de velden, in de tuinen, door de weiden, langs paden, tussen de bomen, bij de scholen, in de parken, bij de kinderboerderij, wij zorgen voor jong en oud en wij wonen en werken hier graag! We vieren Koningsdag en Halloween, we heten Sinterklaas elk jaar welkom, we schaatsen ons warm op onze eigen indoor Schaatsbaan in de winter, we vieren elke zondag feest in de zomer, we zwemmen in de Vecht voor goede doelen, we skeeleren door het hele dorp, we spelen bal met al onze ledematen, en varen over al onze wateren, we komen er bij voor onze ouderen en kijken kunst door alle wijken, we maken muziek en dansen….. De gemeente Stichtse Vecht met haar twaalf kernen, verbonden door het water, we willen niemand eenzaam laten zijn en zoeken altijd verbinding. Wij wonen en werken hier graag en veilig. Wij zijn de bewoners van Stichtse Vecht en zijn samen altijd in beweging. Welkom in onze mooie, groene gemeente!

Wil je meer weten over het bestuur, de politiek en de ambtelijke organisatie, klik dan hier.

Er wonen 66.917 mensen in de twaalf kernen die de gemeente rijk is met als grootste kern Maarssenbroek. Alle kernen van noord naar zuid zijn: NigtevechtVreelandLoenerslootLoenen aan de VechtNieuwersluisNieuwer Ter Aa, Breukelen, KockengenMaarssen-DorpMaarssenbroek , Tienhoven/Molenpolder (onder andere bestaande uit Tienhoven, Oud Maarsseveen, Maarsseveen, Bethunepolder en Molenpolder) en Oud-Zuilen

 

Kijk de video:

Video afspelen

Deze video is gemaakt door de Gemeente Stichtse Vecht.

Stichtse Vecht ligt tussen de steden UtrechtHilversum en Amsterdam. Centraal door de gemeente loopt de rivier de Vecht. Vanaf de gemeente Utrecht liggen tal van woonplaatsen en buitenhuizen langs deze rivier, waarvan een groot deel in de gemeente Stichtse Vecht. In het noordelijke stroomgebied vallen plaatsen zoals Weesp en Muiden daarbuiten.

Geschiedenis

Vanaf de middeleeuwen vormde de rivier de Vecht een belangrijke verkeersader. Vroege bewoning kon in de Vechtstreek op de oeverwallen plaatsvinden. Daarbij waren er aan weerszijden van de rivier uitgestrekte veenmoerassen. Het zuidelijke stroomgebied kwam in de middeleeuwen merendeels te vallen onder het Sticht Utrecht, het noordelijke stroomgebied onder het Graafschap HollandGaandeweg werden de moerasgebieden langs de rivier grootschalig ontgonnen.

Langs de rivier werden kastelen en voorname huizen gebouwd waarvan er nog vele overeind staan zoals Slot ZuylenKasteel Nijenrode en ridderhofstad Gunterstein. In de 17e en 18e eeuw bouwden vooral rijke Amsterdamse kooplieden hun buitenhuizen aan de rivier. De zomerse stank van de singels en grachten dreef hen naar de Vechtstreek. Voorbeelden van de in totaal 72 buitenplaatsen binnen de gemeentegrenzen zijn GoudesteinOver-Holland en Rupelmonde. Het bracht rijkdom en welvaart in de dorpen aan de rivier.

Anno 2012 telde Stichtse Vecht ongeveer 760 rijksmonumenten en diverse beschermde dorpsgezichten. Vooral na de Tweede Wereldoorlog is op een aantal locaties binnen de gemeentegrenzen grootschalige nieuwbouw ontstaan. Maarssenbroek als kern met het hoogste aantal inwoners (circa 23.000) is daar een voorbeeld van. Naast de delen met een historisch dorpskarakter of een meer stedelijke uitstraling bestaat de gemeente in hoge mate uit landelijk gebied waarin zich onder meer polders met weidegrond en plassen bevinden.

Vergroten tekst
Kies achtergrondkleur