FIXI: Melding Openbare Ruimte

Onder deze pagina wordt gevraagd naar jouw mening over deze pagina. Laat ons weten wat je vindt, we vinden dat erg belangrijk.

Om naar de gemeente Stichtse Vecht een melding te sturen wat betreft de openbare ruimte (in de wijken, op straat, speeltuinen, parken, etc.) kan je het beste naar de website van de gemeente gaan òf rechtsteeks naar FIXI, een website (welke ook als app beschikbaar is op je telefoon en tablet). Gebleken is dat veel bewoners de hele reis naar het sturen van de melding soms wat lastig vinden. Vandaar dat wij hieronder een gebruikshandleiding hebben gemaakt. Deze handleiding is gemaakt op een PC (of laptop). De stappen die je moet volgen op de telefoon lijken daar erg op. Wil je meer weten over FIXI en over de organisatie daarachter, klik dan hier.

LET OP! Meldingen over nie (goed) geleegde kliko’s worden niet meer via FIXI afgehandeld. Klik daarvoor hier.

De belangrijkste punten op een rijtje:
  • Vermeld altijd waarom je het belangrijk vindt, dat de gemeente actie onderneemt, bijvoorbeeld de gevaarzetting of andere prioriteit. 
  • Vermeld zo duidelijk mogelijk wat de locatie is van de melding en zet deze in de omschrijving. Het kan namelijk zijn dat de locatiegegevens niet juist worden doorgegeven (bijvoorbeeld wanneer je de melding op een andere locatie doorgeeft). Is het in het buitengebied, of in een park, vermeld dan het adres welke het dichts in de buurt is.
  • Maak altijd een foto van wat je wilt melden, het beste is van meerdere kanten foto’s te maken. Deze kan je toevoegen in de melding.
  • Wil je iets melden over een stoplicht of lantaarnpaal. Vermeld dan ook welk nummer deze heeft (welke staat vermeld op de paal).
  • Wanneer een melding wordt afgemeld, controleer of de melding juist is afgemeld. Sommige meldingen worden doorgegeven aan een andere organisatie, wat niet automatisch wil betekenen dat het is opgelost. 

De FIXI app: Hoe maak ik een melding in de openbare ruimte?

Stap 1

Ga naar de website van de gemeente. Hier vind je niet alleen de link naar de melding, hier staat ook wat de regels zijn, wat je wel en niet kan melden en wat de procedure is. Deze vind je niet op de website van FIXI.

Op de website klik je op de tekst “Melding openbare ruimte“.

Stap 2

Lees goed of je de melding hier kan maken. Het kan zijn dat de melding hier niet thuis hoort.

Klik ook op “Gang van zaken” waar alle categorieën worden vermeld.

Klik tenslotte op de knop “Nu Melding openbare ruimte doen“. Wil je een melding doen over een niet (goed) geleegde Kliko, klik dan op de button “Nu kliko melding doen“.

Stap 3

Je bent nu op de website beland van FIXI. Je ziet een plattegrond met oranje en groene bolletjes. Wanneer je op een bolletje klikt, zie je de melding van iemand anders.  Linksboven zie je “+ Nieuwe Melding staan”, wat de invoervelden daaronder laat zien.

Stap 4

Vul de locatie in van de melding. Je kan dit door op de kaart te klikken of door zelf het adres in te typen. Dit veld is gekoppeld aan Google Maps, en controleert of dit adres bestaat. Leg eventueel in de omschrijving later uit waar de exacte locatie is.

Stap 5

Klik op de juiste categorie, of op die categorie waarvan je denkt dat deze thuis hoort. Bij overlast of vernielingen (bijvoorbeeld van hangjongeren) bel dan de politie (ondanks dat bij Stap 2 wel vermeld is).

Uiteraard kan het voorkomen dat een andere bewoners al een melding heeft gedaan. Je kan er dan voor kiezen deze aan te klikken en een opmerking te maken, of er voor kiezen óók zelf een melding te maken. Ons advies is ook zelf te melden. Zo hou je ook zelf de controle over het verdere traject.

Stap 6

Omschrijf zo duidelijk mogelijk wat de melding is. Vanwege de privacy wetgeving is het beter geen adresgegevens te vermelden. Kon dat niet in Stap 4, dan is het niet anders en zal je dat toch moeten doen. Het kan voorkomen dat deze gegevens dan niet bij de uitvoerder terecht komen en dat je gebeld gaat worden. Het kan ook voorkomen dat de melding helaas niet wordt behandeld. Goed opletten dus!

Stap 7

Geef hier aan of jouw melding openbaar mag zijn (jouw naam en adresgegevens worden sowieso niet gedeeld). Dat is het wel het beste, zodat de controle van anderen ook beter is. Gaat het om persoonlijke zaken, bijvoorbeeld overlast, is het raadzaam dit aan te vinken. De melding is dan niet openbaar. 

Stap 8

Voeg tenslotte de foto’s toe, zodat de gemeente ook een beeld heeft van de melding. Stuur wel scherpe foto’s en wanneer er sprake is van de veiligheid, stuur deze foto’s dan ook mee. 

Stap 9

Advies is om je aan te melden (of een nieuw account te maken). Zo kan je de meldingen beter volgen en in de toekomst andere meldingen bij plaatsen in dezelfde account. Klik op inloggen en volg dan de stappen. Wil je dat niet ga dan verder met stap 10.

Stap 10

Vul hier jouw persoonlijke gegevens in. Deze worden volgens de privacyverklaring van de gemeente niet gedeeld met derden.

Stap 11

Klik op “Melden” om de melding te versturen naar de gemeente.

LET OP!

Zoals al eerder gezegd kan het zijn dat nu foutmeldingen worden weergegeve. Dit gebeurt vaak in het lokatievak. Op deze website is Google gekoppeld voor de adressen, dus laat je helpen door Google.

Stap 12

Het is gelukt je hebt (eindelijk) een melding gedaan. Gelukkig weet je voor de volgende keer hoe het moet en gaat het vast sneller. Het meldingsnummer is het nummer waarmee je communiceert met de gemeente. Ben je niet ingelogt, is het verstandig deze op te schrijven (of een prinscreen). Je ontvangt ook nog een e-mail ter bevestiging.

 

En zo ziet de e-mail eruit, die ter bevestiging naar je wordt gestuurd. Dus bewaar deze mail, of schrijf het meldingsnummer op. En als je een account hebt aangemaakt kan je daar terugkijken.

Is de informatie op deze pagina nuttig voor jou?

2 0
Vergroten tekst
Kies achtergrondkleur