A Bridge too far“, een hele bekende film uit 1977 die afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin de slag bij Arnhem werd verfilmd. Sean Connery kreeg de opdracht de brug te beschermen om de geallieerden aan de overkant te krijgen… Een mooie film, met eigenlijk maar één probleem volgens velen: “Hoewel de film goed werd ontvangen, was de grootste kritiek dat niet alle gebeurtenissen waarheidsgetrouw zijn.” (bron: wikipedia)

Onder dit BLOG staat een Poll, we willen graag jouw mening weten over de volgende stelling: “Een tweede Vechtbrug is hard nodig!”.

Ik neem jullie even mee naar onze mooie kern Breukelen, welke onder andere bekend staat om haar monumentale bruggen, waarvan er één over de Vecht, die de Brugstraat met het Zandpad verbindt. Een ontzettend belangrijke verbinding voor veel bewoners van onze gemeente, niet alleen uit Breukelen. Ook bewoners uit de richting van Tienhoven, de Molenpolder en de Scheendijk maken hier veelvuldig gebruik van. En dat kan ook niet anders, wanneer je naar school wilt, je boodschappen wilt doen of naar de A2 wilt om Stichtse Vecht te verlaten…. En laat nou net deze brug al vele, vele jaren een speelballetje zijn van de 17 (!!) politieke partijen, en ik vergeet er vast nog eentje of twee… In onderstaand blog neem ik jullie mee naar het mooie dorp Breukelen en vertel ik jullie hoe een brug, die is gemaakt om te verbinden, juist voor enorme het tegenovergestelde doet.

De brug aan het einde van de Brugstraat in Breukelen, richting Scheendijk, staat open voor een passerend schip en de brugwachter int het bruggengeld van 1 euro met behulp van een klomp aan een hengel. (2011)

Back to the future

Nog zo’n bekende film… De 17-jarige Marty McFly reist per ongeluk terug naar het jaar 1955 met de tijdmachine van dr. Emmett Brown. In 1955 verstoort hij daardoor de ontmoeting tussen zijn vader en moeder. Tot overmaat van ramp blijkt ook nog eens dat er geen plutonium is voor een tijdreis, waardoor Marty vast lijkt te zitten in het verleden. Ook deze film waren niet waarheidsgetrouw, pure fantasie en toch enorm vermakelijk. Genoeg bewoners in en om Breukelen die wat betreft de Vechtbrug best even waren mee gereisd.

swim
Zwem je dit jaar ook mee? Meld je nu snel aan!

Ook dit jaar wordt het grote evenement “Swim to fight cancer” georganiseerd. Op zondag 1 september duiken weer vele honderden bewoners van Stichtse Vecht het water in, om veel geld in te zamelen om meer onderzoek naar kanker te bekostigen. Vele duizenden mensen staan aan de kant en op de brug om de deelnemers aan te moedigen. Al jaren wordt melding gedaan door bewoners over de slechte staat van de Vechtbrug en de gevaren voor bewoners. En niet zonder reden wanneer je naar de foto’s en het fimpje kijkt. En vergeet niet dat elke dag vele honderden auto’s, fietsers en voetgangers deze brug gebruiken, en niet te vergeten, de (nu illigale) zware tractoren en vrachtwagens (die stiekum toch blijven doorrijden). De bewoners maakten toen filmpjes en foto’s om deze ook te delen met de gemeente en de politiek.

Foto's gemaakt in juni 2018. Klik voor groter
En toen kwamen er vragen…

De politieke partijen vielen weer over elkaar heen, vragen werden gesteld aan het college en zelfs in de Raadvergadering kwam het weer te sprake. Mensen waren verbaasd en bezorgd en de gemeente beloofde beterschap. Toch gek, want dit zei de gemeente op 18 januari 2018 in dit bericht bij RTV : “De Vechtbrug in Breukelen is in slechtere staat dan eerder gedacht werd, maar mensen kunnen nog wel gebruik maken van de brug. Volgens de gemeente Stichtse Vecht is de veiligheid niet in het geding. “. Dus vele maanden voor deze vragen van de politiek. De bewoners dachten daar toch anders over… En nu…. Nu is het 29 juni 2019 en over twee maanden staan hier weer 100-den mensen te springen en te dansen, te leunen en waarschijnlijk zet een papa zijn kind op de leuning voor goed zicht. Hieronder de foto’s…. oordeel zelf.

brug
Foto's gemaakt in juni 2019
brug
Klik voor groter.

En dan hebben we het nog niet gehad over de enorm slechte werking van de brug, de verstoringen waardoor de bewoners vaak òf uren moeten wachten òf via andere dorpen vele kilometers moeten om lopen, fietsen of met de auto moeten rijden om thuis te komen. Zelfs hulpdiensten moeten hun inzet staken en een helicopter inschakelen om succesvol te kunnen zijn…. Hieronder een kort lijstje van persberichten… de complete lijst is veel langer, er zijn vele tientallen storingen elk jaar weer. De bewoners zijn òòk daar he-le-maal klaar mee.

Rellen op de Brugstraat

Zoals ik al eerder schreef wordt de Vechtbrug gebruikt door vele honderden, soms duizenden mensen per dag. Duizenden… en dat waren er vroeger toch echt wel een stuk minder. Voor schoolgaande kinderen en bewoners in de dorpen aan de andere kant van de Vecht maken veel gebruik van deze brug. En natuurlijk ook hulpdiensten, mantelzorgers, leveranciers en vele anderen. Deze brug en de Brugstraat, de smalle straat naar de brug waar veel winkels zitten en mensen wonen, is niet gemaakt voor al dat verkeer. Uiteraard zijn de bewoners ook vele jaren in gesprek met de gemeente om tot een oplossing te komen…. nou die kwamen er, kijk de video.

Gelukkig werden de bewoners en de boeren weer vriendjes, omdat ze samen ook wel door hebben dat noch de bewoners noch de boeren iets aan deze situatie kunnen doen. De gemeente liet de betonblokken overigens nog enige weken staan en kwam tot de conclusie dat het inderdaad geen goede oplossing was. En toen kwamen de paaltjes…. alweer.

En die bleven nog geen 24 uur staan… De paaltjes verdwenen in de Vecht, werden plat gereden of gewoon aan de kant gelegd. Niets veranderde met deze paaltjes, sterker, de situatie was weer terug bij af. Verder zijn camera’s opgehangen, spiegels geplaatst, vele verkeersborden geplaatst… ja, die brug mag wat kosten… En je je kunnen afvragen:” Waarom bouw je niet gewoon een nieuwe, een andere of zelfs een tweede brug?” Nou, dat antwoord is simpel.

“Tweede Vechtbrug Breukelen onnodig”

Kijk, dat zijn nog eens uitspraken. In 2013 al gemaakt door het college van de gemeente Stichtse Vecht. “Hoezo druk, wat een gezeur, hou toch op… het gaat prima zo… Wij lossen het wel even op. Want wij zijn B&W weten alles èn zetten gewoon wat stoplichten neer. O, en die 2 miljoen die we hebben gekregen van de provincie voor een andere oplossing, die besteden we gewoon aan andere dingen”. Lees dit raadsvoorstel van 27 januari 2015 maar eens… I know, zware kost, dus ik ga je even helpen. Er staat in dat iedereen, maar dan ook iedereen (wat àllemaal betekent), ontzettend breed in de meeste breedste participatieve klankbordgroep die bestaat bla bla bla, het ontzettend volledig en helemaal eens is, dat een tweede Vechtbrug NIET nodig is. Dat het “Shared Space” principe geweldig, goed, super geslaagd is…. O, wacht, er wordt op pagina 5 in een paar kleine zinnetjes gezegd dat dat eigenlijk toch niet zo is en dat dat geld wel geweldig besteed gaat worden. En last but not least, we gaan het blijven testen en onderzoeken en weten nu al dat het toch geweldig gaat…. 

En zo zijn er vele onderzoeken geweest, ontzettend veel. Zijn er nog meer raads- en technische vragen gesteld, is er eindeloos vergaderd, gemaild, gebeld, overlegd…. Zijn bewoners en organisaties gaan inspreken tijdens vergaderingen, waaronder bijvoorbeeld LTO Nederland. Ook veel bewoners hebben een mening gegeven, met name die op het Zandpad. Uiteraard zijn deze mensen heel erg tegen, omdat de impact en gevolgen ook groot zijn van een tweede Vechtbrug. Verder zijn er kostenramingen gemaakt, drie verschillende locaties voor een tweede brug helemaal doorgerekend, presentaties, Raads Informatie Brieven, notulen, persberichten, bewonersbrieven, klankbordgroepbijeenkomsten, etc, etc, etc…. Wanneer je dan weet dat een setje raadsvragen van 1 raadslid ongeveer 1000 EUR (10-12 uur arbeidstijd) kost voor de gemeente… We hadden wel een aquaduct kunnen kopen ondertussen…. Inclusief drive in….  En het houdt niet op “nog lange niet, nog lange niet…” Klik hier voor een overzicht van documenten over dit onderwerp (Je landt op de website van de gemeente Stichtse Vecht… Vergeet geet broodkruimels te strooien, want mocht je verdwalen, is dit voor eigen risisco).

brugstraat
Klik voor groter

En wat hebben we nu bereikt?

Een brug die niet verbindt, integendeel, de bewoners rellen, zijn woedend, boos en verdrietig. Zo ook de toeristen die over de Vecht door onze mooie gemeente varen. Bewoners die onderling kibbelen, ontzettend gevaarlijke situaties voor de schoolgaande kinderen, agrariërs die niet meer normaal kunnen ondernemen, en paaltjes die continue verdwijnen…. Een tweede brug, een aquaduct, voor- en tegenstanders, wat in elk geval ontzettend duidelijk is, is dat de huidige situatie die al vele jaren voor flinke problemen zorgt ècht niet meer kan.  Ondertussen heeft het CDA maar weer eens vragen gesteld over een artikel in de lokale media, zodat een ambtenaar weer zo’n 10-12 uur aan het werk kan… “Helaas” gaan binnenkort de lonen van de gemeenteambtenaren met 6,3% omhoog en daarmee ook de kosten voor het stellen van vragen. Ach, het geld klotst tegen de plinten omhoog hier, er is vast nog wel ergens een compliment weg te bezuinigen….

Die ene brug te ver zal waarschijnlijk nooit komen en desondanks is deze niet bestaande brug één van de grootste kostenpost van deze gemeente….

Uitzending SBS6: Hart van Nederland

Vergroten tekst
Kies achtergrondkleur